Familieopstellingen; wat is dat & hoe werkt het?

Dit is een blog die heel fijn is om te lezen voor iemand die nog niet eerder een familieopstelling heeft meegemaakt. In deze blog wil ik je meenemen in wat familieopstellingen precies zijn en hoe het precies werkt. Want het klikt nogal vaag, maar is dat het ook?

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is methode, ontwikkeld door Bert Hellinger, om snel inzicht te krijgen in de diepere oorzaken van een vraagstuk. Een familieopstelling laat namelijk zien hoe jij wordt bewogen vanuit onbewuste patronen en dynamieken uit jouw familiesysteem. Door hier inzicht in te krijgen en je er bewust van te worden, ontstaat er vaak ook ruimte patronen te doorbreken en andere keuzes te maken.

Bij familieopstellingen gaan we onderzoeken hoe personen, gebeurtenissen of overtuigingen in jouw systeem invloed op jou hebben. Zo kunnen bepaalde dynamieken en patronen van generatie op generatie zijn doorgegeven en heeft dat effect op jou. Denk bijvoorbeeld aan de oorlog die je oma heeft meegemaakt. Ondanks dat jij niet de oorlog hebt meegemaakt, dan deze wel effect op jou hebben.

Zo kunnen klachten die jij nu ervaart (zoals: stress, burn-out, te groot verantwoordelijkheidsgevoel, fysieke klachten, gevoelens die je niet kan plaatsen, bindingsangst, etc.) een systemische oorzaak hebben.

Met een opstelling wordt een ruimtelijk en visueel beeld van een systeem weergegeven.

Waarom doe je een familieopstelling?

Een familieopstelling is zinvol als je tegen niet-helpende patronen of problemen aanloopt in je leven. Je weet bijvoorbeeld niet waar de patronen vandaan komen, maar het lukt je maar niet om ze te doorbreken. Dit kan je best breed bekijken. Zo kan je een opstelling doen wanneer je tegen problemen aanloopt rondom de volgende thema’s:

  • burn-out

  • geld

  • relaties

  • opvoeding / kinderen

  • ziekte

  • conflicten

  • onverklaarbare gevoelens/gedachtes zoals angst of depressie

  • werk

  • onrust die maar aanhoudt

Het bijzondere aan een familieopstelling is dat het zichtbaar maakt wat je zelf nog niet doorzag. Het kan dus zijn dat je al jaren één van bovenstaande thema’s bij je leeft en het je maar niet lukt om door een dynamiek te breken, maar een opstelling je gelijk stappen vooruit helpt.

Doordat je nieuwe inzichten bij een opstelling ervaart zijn de meeste mensen die een opstelling doen enorm opgelucht. Het is even een drempel om je voor zo’n familieopstelling op te geven. Dat hoort er ook helemaal bij. Maar de meeste mensen voelen zich enorm opgelucht na de inzichten uit een opstelling.

Moet er dan iets ergs zijn gebeurd?

Soms hebben mensen de aanname dat ze alleen een familieopstelling kunnen doen wanneer er een zwaar traumatische gebeurtenis is voorgevallen, zoals een vroeg overleden ouder of misbruik. Dit is echter niet waar.

Hoe goed je jeugd ook is geweest, we dragen allemaal patronen met ons mee die ons niet dienen. Het simpele feit dat je bestaat zorgt daarvoor.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er bepaalde patronen in je familiesysteem spelen. Zoals dat jullie in de familie weinig voelen ‘want daar was geen tijd voor. We moesten werken’. Of dat je als kind vaak hebt gehoord “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” waardoor een deel van je authentieke expressie verloren is gegaan.

Familieopstellingen zijn voor iedereen die zichzelf beter wil leren kennen door naar de geschiedenis van het systeem te kijken.

Hoe werkt een familieopstelling?

Tijdens een dag familieopstellingen zijn er vraaginbrengers en representanten. De representanten vertegenwoordigen iets of iemand uit het systeem van de vraaginbrengers. Ze kunnen jou en je familieleden representeren, maar ook abstracte elementen als het leven, het geloof, het lot of het geboorteland. Afhankelijk van de vraag die je hebt.

Het bijzondere is dat representanten toegang krijgen tot de gevoelens van diegene die zij representeren. Elke opstelling is anders en hoe een opstelling werkt is daarom ook niet precies uit te leggen.

Als begeleider ga ik op zoek naar de onderliggende dynamieken en patronen en ontdek ik wat er mogelijk in is om hier een helende beweging in te maken.

Wat is het effect van een familieopstelling?

Een familieopstelling kan een groot effect hebben op je leven. Na een opstelling kan een proces op gang komen waardoor je (eindelijk) het patroon kan doorbreken waar je al zo lang mee stoeit. Dat doet een familieopstelling door:

  • Bewustwording: Je wordt je bewust van de dynamiek, je gedrag en het gedrag van anderen.

  • Inzicht: Je kan je probleem of vraagstuk beter begrijpen en snapt beter hoe dingen uit een (ver) verleden jou hebben beïnvloed. Ook krijg je inzicht hoe je dit kan doorbreken.

  • Heling: Tijdens een opstelling ontdekken welke helende beweging je kan maken. Door deze beweging ook na de opstelling vol te houden, creëer jij je eigen heling.

Wil je een opstelling zelf ervaren?

Je bent niet voor niets op deze pagina gekomen; een familieopstelling is een waar cadeau aan jezelf. Wil jij jezelf opgeven voor een familieopstelling? Bekijk dan de eerst volgende datum in onze agenda. Je kunt bij mij terecht voor zowel groepsopstellingen (met representanten) als voor een individuele opstelling (met poppetjes, vloerankers of als visualisatie).

Vorige
Vorige

4 gedragspatronen die ziektes veroorzaken volgens dr. Gabor Maté

Volgende
Volgende

Podcast met Beauty Bewust