4 gedragspatronen die ziektes veroorzaken volgens dr. Gabor Maté

Dit blog is een systemische blik op de theorie van dr. Gabor Maté. Voor wie hem nog niet kent: hij is een Canadese arts die mede door zijn eigen verleden (geboren als Jood in de Tweede Wereld oorlog in Hongarije) zich heeft verdiept in de invloed van trauma op ziektes. Wist je bijvoorbeeld dat 80% van de auto-immuumziekten bij vrouwen zijn? En dat is niet zonder reden. In dit blog delen ik mijn systemische blik op de theorie van dr. Gabor Maté.

The mind body connection

Al lange tijd weten we dat er een verbinding is tussen hoe we ons mentaal en fysiek voelen.

Als jij bijvoorbeeld je ademhaling aanpast in een hyperventilatie, kan jij je juist beter of slechter voelen. Met teveel koffie kan jij je gestresst worden en na het zien van een snijwond in je hand voel je pas de pijn.

Maar volgens dr. Gabor Maté gaat dit zelfs veel verder. Hoe jij je van binnen voelt (en het gedrag wat je daardoor laat zien) kan niet alleen zorgen voor lichte aanpassingen in je fysiek, maar ook zorgen voor ziektes. Hij identificeert 4 ziekmakende patronen en allemaal hebben ze een systemische invloed.

1. Bezig zijn met behoeften van anderen in plaats van met die van jezelf.

Als je ouders niet gelukkig zijn, denk je als kind automatisch dat je het op kan lossen. In plaats van dat je leert om beetje bij beetje voor jezelf te zorgen, is (geheel onbewust) jou geleerd om goed voor je ouders te zorgen.

Misschien weet je niet eens wat jouw behoeftes écht zijn of durf je niet daarmee de ruimte in te nemen.

Een kind is veel te klein om voor de ouders te zorgen en zal daarmee nooit succesvol zijn. Toch kan deze gedachte zich aanhouden tot ver in het volwassen leven. Altijd bezig zijn met gaten opvullen bij anderen, maar zichzelf helemaal op de achtergrond zetten onder het mom ‘ik heb niet zoveel nodig’.

2. Je zo verantwoordelijk voelen dat je altijd ten dienste staat van anderen

Sommige mensen maken hun werk of hun missie zo belangrijk en groot dat zij zichzelf ziek maken.

Hier speelt de dynamiek van het krijgen van erkenning door er voor anderen te zijn. Maar in dit geval gaat het nog een stapje verder. Wat als je bestaansrecht ervan afhangt?

Wie ben ik als ik niet klaar sta voor anderen? Wie ben ik als ik geen erkenning krijg uit mijn werk? Wie ben ik als ik niet mijzelf opoffer voor mijn gezin? Dit zijn mensen die moeite hebben met vakantie nemen, veel werken en altijd maar druk zijn. Om zo de leegte in hunzelf niet te voelen.

3. Onderdrukken van gezonde woede

Gezonde woede geeft grenzen aan. Het breekt niets of niemand af, maar laten weten: tot hier en niet verder.

Mensen die veel moeite hebben met grenzen aangeven, hebben vaak ook moeite met het uitten van gezonde woede.

Ze laten keer op keer over hun grenzen gaan en slikken hun behoefte om grenzen aan te geven in. In plaats van het uitten, slikken ze het naar binnen, hun lichaam in. Daar zet het zich vast.

De enige die jouw grenzen kan aangeven, ben jezelf. Niemand anders kan die voor jou bewaken.

4. Anderen niet teleur willen stellen

In het leven heb jij je nu eenmaal schuldig te maken als je jouw authentieke leven wilt leven. Mensen teleurstellen hoort erbij.

Maar vanuit de behoefte om onschuldig te blijven, kan je in please gedrag blijven hangen. Jezelf aanpassen om gezien te worden als ‘leuk’, ‘aardig’ of iets anders. Daarmee verloochen je jezelf.

Wellicht heb je ook wel eens gehoord over het brave meisjes/jongetjes syndroom. Zolang je het brave meisje of jongetje wilt blijven, draag je een masker en blijf je aanschouwer van je eigen leven.

Welk patroon herken jij?

Deze patronen zijn 4 coping mechanismes die je hebt ontwikkelt als kind. Welke herken jij?

Toen hadden ze een belangrijke functie en heb je deze coming onbewust aangenomen. Maar zoals bij de meeste copingen, komt er een moment in je leven dat het je niet meer dient. En misschien wel dat het je meer schaadt dan dient.

Bij een familieopstelling ga je meer inzicht krijgen in jouw dynamiek. Waar die vandaan komt… Met wie die allemaal verbonden zit.. En meestal is er ook een helende beweging te maken. Je bent welkom.

Vorige
Vorige

10 fijne boeken over familieopstellingen

Volgende
Volgende

Familieopstellingen; wat is dat & hoe werkt het?